Grecia

Grecia

are o istorie lungă și bogată

Grecia este situată în Peninsula Balcanică, la sud de Bulgaria, FRI Macedonia și Albania și la vest de Turcia. Are…

More...
Egipt

Egipt

Clima este subtropicală pe litoralul Mării Mediterane

Egipt este o țară arabă din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, limitată la nord de Marea Mediterană, la est…

More...
Israel

Israel

Ierusalim

Ierusalim (ebraică modernă: Ierușalaim ירושלים , identificat uneori și ca Țion ציון (Sion); ebraică clasică:Ierușalaim sau Ierușalem ירושלם; arabă: al-Quds…

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks, a business unit of Nuevvo Webware Ltd.
Grecia
Grecia

Grecia (0)

INFORMATII GENERALE DESPRE GRECIA

Date geografice

Suprafata Greciei este de 131.957 km2, dintre care aproximativ 1140 km2  sunt reprezentati de intinderile de ape. Grecia este impartita in 3 regiuni importante: zona continentala, peninsula Peloponeza care este separata de partea continentala prin Istmul Corint si aproximativ 2000 de insule. Are iesire la Marea Ionica, Marea Egee si Marea Mediteraneana. Cele mai importante insule elene sunt Creta, Rodos, Corfu si insulele Ciclade (dintre care putem aminti Insula Santorini). Suprafata de coasta a peninsulei si a insulelor Greciei totalizeaza aproape 13.700 km, mare parte fiind reprezentat de plaje de nisip.

Cel mai inalt varf montan din Grecia se afla in Muntii Olimpului (amplasati in partea estica a tarii, la 100 km de Thessaloniki, la granita dintre Thesalia si Macedonia) si poarta denumirea Mytikas iar inaltimea sa este de 2917 metri.

Regiunile Greciei

1. Attica – este impartita in 4 perfecturi, din aceasta regiune face parte Atena, capitala Greciei

2. Grecia Centrală – este impartita in 5 prefecturi, capita regiunii este orasul Lamia

3. Macedonia Centrală – este impartita in 7 prefecturi, capitala regiunii este orasul Salonic

4. Creta – este cea mai mare insula din Grecia si a cincea ca marime din Marea Mediteraneana, capitala insulei este Heraklion. Insula se remarca prin culturile de vita de vie, masline si fructe.

5. Macedonia de Est È™i Tracia – este impartita in 5 prefecturi, capitala regiunii este orasul Komotini

6. Epir – are iesire la Marea Ionica, este acoperita de masivul muntos al Pindului, in aceasta zona este foarte dezvoltata cresterea animalelor, fiind renumite produsele lactate din aceasta zona

7. Insulele Ionice – este impartita in 4 prefecturi, capitala este insula Corfu. Sunt 7 insule: Corfu, Ithaca, Kefalonia, Kythira, Lefkada, Paxos, Zakynthos

8. Egeea de Nord – este impartita in 3 prefecturi, capitala este orasul Mytilene.

9. Peloponez – cuprinde aproape tot teritoriul de la sud de Golful Corint, este formata din 5 prefecturi, capitala este la Tripoli

10. Egeea de Sud – este impartita in 2 prefecturi capitala este la Ermoupoli

11. Tesalia - este impartita in 4 prefecturi capitala este la Larissa, este denumita si “cosul de paine al Greciei”

12. Grecia de Vest -  este impartita in 3 prefecturi capitala este orasul Patras

13. Macedonia de Vest - este impartita in 4 prefecturi capitala este orasul Kozani.Exista si o regiunea autonoma, Muntele Athos, un stat monastic aflat sub suveranitate greceasca. Pe Muntele Athos este permis accesul doar barbatilor, femeilor fiindu-le strict interzis accesul.

Scurt istoric

Grecia este o tara cu o istorie incarcata, pe acest teritoriu dezvoltandu-se una dintre cele mai vechi civilizatii. De-a lungul timpului toate schimbarile care au avut loc pe teritoriul elen si-au pus amprenta asupra culturii si arhitecturii grecesti.

Cercetarile arheologice au descoperit urme de locuire pe pamantul grecesc cu o vechime de zeci de mii de ani inaintea erei noastre, din paleolitic.Printre primele civilizatii de aici se numara micenienii, care au fost apoi invadati de alte populatii pana in anul 810 i.hr cand a aparut o noua civilizatie elena, care a format cetati-stat. Aceste cetati desfasurau activitati agricole, comerciale, mestesugaresti cu adevarate „piete de desfacere” la Marea Mediterana si la Marea Neagra.

In secolele urmatoare a urmat apogeul imperiului maritim atenian, care a decazut in anul 404 i.hr, in urma razboiului peloponeziac.Refacerea imperiului elen are loc sub conducerea lui Filip al II-lea si a fiului sau, Alexandru cel Mare. Imperiul macedonean a devenit foarte puternic. Acest imperiu a rezistat in fata invaziei persilor si a urmarit sa se extinda pana in Asia Centrala si India, aducand schimbari majore pe harta lumii pentru acea perioada. Dupa moartea lui Alexandru cel Mare teritoriul a fost subdivizat din nou si a pierdut prestigiul si puterea.In anul 146 i.hr Grecia a intrat sub stapanirea imperiului roman.

O data cu mutarea capitalei imperiului roman la Constantinopol atentia a fost indreptata catre partea estica a imperiului, imperiul Bizantin, care includea si teritoriul Greciei.In perioada anilor 1200 Constantinopolul a fost luat de catre cruciati, cateva teritorii grecesti au fost repartizate liderilor occidentali si venetienii au aparut in zona Marii Egee pe zonele de coasta sau insule urmarind detinerea controlului rutelor comerciale.

Constantinopolul a fost recuperat de catre bizantini in 1262. In 1453 Imperiul Bizantin a fost cucerit de otomani si au urmat patru secole de dominatie otomana, pana in anul 1821 cand grecii isi castiga independenta si infiinteaza cativa ani mai tarziu Regatul Greciei.

La sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial teritoriul greciei obtine suprafata actuala si totodata trece printr-un razboi civil care se termina in 1949.In 1967 are loc o lovitura de stat prin care armata preia puterea. Dupa sapte ani de dictatura, in 1974,  grecia devine o republica democratica in urma unui referendum.Grecia devine membra a Uniunii Europene in 1981 si trece la moneda euro in anul 2001.

Economie

Economia Greciei este axata in principal pe turism, acesta asigurand aproximativ 15% - 20% din venitul intern brut. De asemenea, se bucura si de o agricultura infloritoare, avand mari culturi de maslini (ocupa locul 3 la nivel mondial) pe care le veti intalni la tot pasul in drumurile dvs. De-a lungul plimbarilor pe strazile Greciei veti intalni foarte multi portocali, insa fructele acestora sunt folosite pentru prepararea marmeladiei, fiind foarte acre.

Închide fereastra   X